Klantcase: Zero Emission Services (ZES)

Klant: Zero Emission Services (ZES)
Markt: Transport & Logistiek
Oplossing: Dockingstation met laadinfrastructuur voor CO2-neutraal schip

Hoogtepunten

  • Vermogen van 2MWe
  • Opladen van batterijen vanuit het openbare net en door zonnevelden en windmolenparken, ontladen door vrachtwagens en containers van schepen te laden en energie te leveren voor de FCR-markt
  • Turnkey-oplevering

ZES is een startup die de binnenvaart CO2-neutraal wil maken, gefinancierd door ENGIE, ING, Wärtsilä en Port of Rotterdam. Dat gebeurt met een voor iedereen toegankelijke infrastructuur voor emissieloos varen. De oplossing bestaat uit verwisselbare batterijcontainers, de zogenaamde ZESPacks, die worden gevuld met duurzaam opgewekte stroom uit Nederland. Voor de verwisseling van de batterijcontainer is een netwerk van openbaar toegankelijke laadpunten ingericht langs hoofdvaarroutes en strategische plaatsen bij terminals. De lege ZESPacks worden daar omgewisseld voor volle, zodat de schepen snel kunnen doorvaren, met minimale wachttijd.

Als de batterijen niet aan boord worden ingezet, kunnen ze tijdelijk aan land worden gebruikt voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet of om te voorzien in lokale tijdelijke vraag naar elektriciteit bij evenementen of bouwplaatsen ter vervanging van dieselgeneratoren. Electroproject bouwde de oplossing, maar hielp ook mee met de ontwikkeling van protocollen en standaarden. Die moeten ervoor zorgen dat alle batterijen op elk laadwisselstation passen en ook op elk schip kunnen worden aangesloten.

Heineken heeft zich voor tien jaar aan ZES verbonden om bier emissieloos te vervoeren van de brouwerij in Zoeterwoude naar Moerdijk en geeft daarmee een belangrijk signaal van vertrouwen en een grote stap in duurzaam transport.

Technische innovatie en expertise nodig?
Wij helpen graag.

Scroll naar boven